GALAXY S6 EDGE

Det är den första riktigt snygga mobilen från Samsung. De böjda kanterna bidrar till det. Men kanterna går inte att använda till mycket.

Jag testade Galaxy Note edge för ett tag sen och gillade idén med en extra skärm på kanten. När jag nu testade Galaxy S6 valde jag edge-modellen. Jag ville gärna leka med den där kanten igen.

Jag väntar mig att det ska finnas flera appar och tillämpningar nu, fler grejer att lägga på kanten, men så är det inte. Jag kan lägga favoritkontakter där, se deras respektive färg när de ringer och ringa upp eller skicka något till dem från kanten. Jag kan få väderinfo, notiser, se rss-flöden och lite annat.

Efter att ha läst onlinemanualer och provat mig fram fattar jag till sist hur jag kan lägga in ett eget rss-flöde (jag tar min egen blogg) och visa infon på kanten. Då har jag ändå ganska nyss gjort samma sak på Note. Men Samsung är dåliga på att hjälpa sina användare, det finns instruktioner, men det gäller att kunna hitta dem. Inget ger sig själv.
Skärmen på kanten marknadsförs som att mobilen har två extra skärmar. Det stämmer att både höger och vänster kant går att använda som extra skärm, men jag hittar inget sätt att använda båda samtidigt. Jag kan välja höger eller vänster i inställningarna.

Favoriterna går att visa även när mobilen används. Väder, rss med mera visas bara i låst läge.

Den där kantskärmen påminner om en bluetoothklocka, som visar lite viktiga saker när mobilen inte används. Men när den lilla miniskärmen är en del av själva mobilen blir inte poängen så stor som när det är en klocka på armen.

När de böjda kanterna inte används för att visa något fylls de av mobilens vanliga innehåll. Fotot jag tittar på går ända ut över kanterna, apparna täcker hela framsidan.
Det är snyggt. Det är fräckt. Men det är också lätt att oavsiktligt komma åt något med fingrarna.

Galaxy S6 edge (och även den med vanliga kanter, som bara heter Galaxy S6) har glas även på baksidan. Den är tunn och elegant. Men skönheten har ett pris. Det går inte att ta av baksidan och byta batteri. Det går heller inte att sätta in ett extra minneskort. Den här mobilen är inte vattenskyddad.

Kameran har 16 megapixel och tar bra bilder. Det går också att filma i ultra-HD.

Mobilen är klar för trådlös laddning, det som IKEA ska bygga in i möbler. Den har fingeravtrycksinloggning. Det är en utmärkt mobil.

Jag önskar att Samsung varit lika noga med användarupplevelsen som de nu varit med utsidan. Hade det funnits många roliga och enkla sätt att använda kantskärmen hade jag nog älskat den. Nu blir jag besviken när jag möts av samma lite röriga gränssnitt som vanligt. Förutom vanliga Google Play finns en speciell Galaxyappaffär, i den finns en speciell avdelning för edge, men i den hittar jag inget som fungerar och som jag vill ha.

Kanske blir det bättre när andra hunnit göra mjukvara till edge. Men det är dyrt att chansa. En Galaxy S6 utan de böjda kanterna kostar 1 500 kronor mindre

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *