INSIDAN BÄTTRE ÄN UTSIDAN PÅ GOOGLES NYA

Nexus 9 är plattan för dig som vill vara först med senaste androidsystemet, nu och de närmaste åren.

När Nexus 7 kom, androidplattan som Asus tillverkade åt Google, var den svaret på mångas böner. En snabb och smart och duglig liten platta som var mycket bättre än det plastiga skalet och det låga priset antydde. Sen kom den större Nexus 10, tillverkad av Samsung.

Nu finns alltså en Nexusplatta i ett format däremellan, nio tum. Den här gången är tillverkaren HTC. Jag hade väntat mig att den skulle kännas skön att hålla i och vara lite lyxig. Men själva plattan är inte så kul. Kanten runt skärmen känns lite vass, baksidan har en matt yta som känns skönare men jag tycker inte den är snygg. Knapparna på kanten, för volym och för att sätta på och stänga av, är också lite vassa.

Lite kantig och klumpig blir första intrycket.

 

Insidan gör mig däremot inte besviken. Nya systemet Lollipop är riktigt bra och guidar mig vänligt genom igångsättningen. Jag får förslag på artiklar att läsa och uppdateringar från sajter jag nyss besökt. Jag gillar att jag får notiser och snabbkontroll för mediespelaren direkt på låsskärmen.

 

Plattan är snabb. Skärmen är skarp och tydlig. Jag hyr film från Google Play och skickar till en Chromecast, det går helt utan väntetid eller krångel. Android är bäst så här, utan extra pålägg från mobilens tillverkare.

Det är det bästa med Nexus 9, att jag slipper ful design och halvdana appar och tjänster jag inte bett om. Det sämsta är den vassa lilla knappen som fingret måste glida över varje gång jag ska tända skärmen. Och det måste man ganska ofta göra. Den är obekväm. (Tillägg: när jag skrev detta hade jag inte upptäckt finessen att man kan tända skärmen med två snabba tryck på skärmen, det är alltså inte så betydelsefullt)

Det är irriterande. HTC har gjort så många sköna och bekväma mobiler. Varför gör de denna obekväm?

 

Nej, Nexus 9 är ingen succé på samma sätt som Nexus 7 när den först kom. Men vill du ha ett rent androidsystem i en väl fungerande platta så är den helt rätt.

Den säljs direkt från Google Play och också i en del hemelektronikaffärer. Den finns med 16 och 32 GB minne och med wifi respektive wifi och LTE (4G). Det går inte att sätta i minneskort, så 16 GB kan bli trångt om du vill ladda ned tunga spel, kartor, musik och film.

 

Alternativ till Nexus om du står i begrepp att köpa surfplatta är Ipad air 2,Xperia Z2 Tablet eller Galaxy Note. Det finns fortfarande fler bra appar anpassade för Apples ipad än för android, Sonys Xperiaplatta är vattentålig och Samsungs Galaxy Note (som finns i olika storlekar) är bäst att anteckna på med specialpenna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *