NOTE EDGE: SKÄRM PÅ KANTEN ÄR KUL

Först tänker jag att den bara är för mycket med sin konstiga kant. Sen börjar jag tycka att skärmkanten är rätt bra. Och till sist börjar jag önska att kanten kunde användas till mycket mer.

Jag testar Galaxy Note Edge, den stora mobilen som har inbyggd penna och en smal, avlång extraskärm på ena kanten.

Jag har testat vanliga Galaxy Note tidigare. Det är en mycket bra pryl om du vill rita och skriva med en liten penna och tycker att det är bra med en jättestor mobil.

Edge har förutom specialpennan en rundad­ kant med en extra skärm. Jag kan påverka hur den ska se ut om jag trycker på den lustiga rubriken ­Uttryck mig i inställningarna.

Sen kan jag välja vad som ska ­visas. Väder, nyheter, tid, meddelanden, ja sådant som i andra mobiler kan visas i en widget eller notispanel kan här synas på kanten.
Om jag drar med fingret åt sidan kommer det fram nya funktioner. Jag kan dra ned verktyg som ficklampa, timer och linjal om jag drar på andra hållet, uppifrån och ned.

Det är fiffigt och jag tycker att det är enklare med skärmen på kanten, som alltid är där, än att dra ned en rullgardin från överkanten. Det går att ladda ned widgets till kantskärmen från Samsungs appaffär. Jag hämtar en med Breaking news från CNN.
Nyhetsrubrikerna rullar fram längs kanten. Inte hela tiden, då skulle det bli tröttsamt, men jag kan sätta på skärmen om jag vill se dem.

Jag kan se pushnotiser från GP och andra appar också på kanten. Om det ringer ser jag här vem det är och kan svara eller avvisa.
Samsung har ett plånboksfodral till Edge, ett sådant med lock och plats för kreditkort. Där sticker kanten alltid fram som en snabbskärm som visar vad som är på gång. Kanten är kanske en gimmik, en kul grej bara för att Samsung vill vara annorlunda. Men det är en kul grej som funkar bra och det är roligt­ med något nytt.

Det är synd att Samsung inte är bättre på design. Deras gränssnitt tar ned upplevelsen både av kantskärmen och användandet av pennan. Att skriva blir lite för tekniskt, det kommer fram en meny under pennan på skärmen så snart jag drar fram den. Fast den är så lätt att skriva blir känslan inte att jag har penna och block utan att jag hanterar en teknikpryl.

Kantskärmen är suverän i skrivappen där den förvandlas till en verktygspalett. Tyvärr är ju inte så många appar anpassade för Galaxy­ Note Edge. Annars är det väldigt bra med verktyg på kanten.

Nu blir inte den här just min önske­pryl. Den är för stor för att ersätta mobilen och kostar för mycket.

Men för den som gillar fiffiga ­teknikprylar och vill ha en mångsidig handdator som kan ringa tror jag den är perfekt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *